Visaoptom телефон МТС+38 099 254 04 75
Visaoptom телефон Киевстар+38 096 124 48 28
Visaoptom телефон Лайф+38 093 121 91 05

Віза в Шенген

Шенгенська віза


Шенгенська угода, підписана в березні 1995 року, дозволила створити єдину зону, переміщення в якій може здійснюватися безперешкодно за умови отримання єдиної Шенгенської візи. Таким чином, з моменту введення візового режиму відпала потреба в отриманні декількох віз для відвідування різних країн ЄС, що значно спростило порядок оформлення візової документації. Крім цього, Шенгенську візу можна оформляти в посольстві будь-якої країни, яка є учасницею Шенгенської угоди, а сам документ також надає можливість вільного в’їзду до держав, що уклали договір з країнами-учасницями, а саме Ватикан, Монако, Ліхтенштейн, Фарери, Гренландія та інші.

Власникові Шенгенської візи надається дозвіл на відвідування будь-якої держави, що ратифікувала Шенгенський договір, протягом 90 днів за одне півріччя. Однією з умов переміщення в рамках єдиної візової зони є правило першого в’їзду – перетин кордону має відбуватися на території країни, що видала відповідний документ. Винятком з цього правила може бути тільки факт транзитного пересування.


Оформлення шенген візи в країни:

Види шенгенських віз

Можна виділити відразу два типи – однократна і багатократна. Одноразова дає право своєму власникові відвідувати ту країну, візою якою він володіє. На даний вид віз також поширюється і правило першого відвідування. Таким чином, наш співвітчизник, оформляючи візу в посольстві Фінляндії, може перебувати не більше трьох місяців тільки на території даної держави. Багаторазова, або як її називають фахівці шенген мультивіза, навпаки, надає можливість відвідування відразу декількох країн зони Шенгену протягом тривалого періоду від 30 до 90 днів раз на шість місяців. При цьому необхідно дотримуватися правила в’їзду на територію через країну, що видала вам паспорт.

У тому випадку, якщо ви плануєте залишатися на території тільки однієї країни, то найбільш раціональний варіантом є отримання внутрішньої візи даної держави. Для цього, в анкеті заявника слід вказувати про відсутність наміру виїзду з конкретної країни. Слід пам’ятати, що даний документ не дає дозволу на переміщення за межами приймаючої держави, а порушення даного правило тягне за собою депортацію і безстрокову заборону на отримання будь-якого Шенгену.


Оцініть Ваші шанси отримати шенгенську візу прямо зараз!

Пройти тест


Категорії віз, стандартизовані країнами-членами Євросоюзу

Існує категоризація віз (A, B, C і D), яка регулює порядок переміщення та перебування на території дії Шенгенського договору. До категорії А належить транзитна віза, що надає право на авіапереліт через територію держави, що дотримується виконання відповідного законодавства. Така категорія наділяє дозволом на перебування в спеціальній транзитній зоні аеропорту і забороною на будь-які пересування за його межами. Власник Шенгенської візи категорії В володіє можливістю перетину кордонів держави на шляху до іншої країни. У такому випадку допустимий час перебування в зоні транзиту становить не більше 5 днів. Категорія С – свідчить про надання дозволу на неодноразовий в’їзд на територію дії візового режиму протягом 90 днів протягом одного півріччя. У разі якщо дана віза була видана посольством держави, що не дотримується шенгенського законодавства повною мірою, ви можете пребувати тільки на території однієї країни. З квітня 2010 року, процес отримання візи категорії D (національна) також істотно спростив пересування – країна, в повному обсязі притримується Шенгенського законодавства, може надавати право на вільне проживання в рамках своїх кордонів і переміщення по всій Шенгенській зоні на протязі трьох місяців.


Що ж потрібно для отримання Шенгенської візи?

Існуючий порядок отримання візи передбачає необхідний набір документів, а свме:

  • Закордонний паспорт (за наявності іншого чинного документ слід надавати обидва)
  • Фотографії формату 3,5 * 4,5
  • Копії всіх сторінок діючого паспорта
  • Довідка, видана роботодавцем
  • Анкетні данні
  • Медичний поліс
  • Набір документів, що підтверджують вашу фінансову стабільність

У процесі підготовки до оформлення візи, слід враховувати не тільки базові правила, а й специфіку окремо взятих держав. Так, найбільш трудомістким процесом може виявитися отримання документа в посольстві Німеччини. Якщо ж ви твердо вирішили отримувати візу саме там, готуйтеся до складання додаткового пакету документів. Даний процес може затягнутися на довгий час. Саме тому фахівці рекомендують не діяти самостійно і звертатися за допомогою до надійних компаній, що мають досвід роботи з подібною документацією.