Що таке Шенгенська віза?

У березні 1995 року було підписано Шенгенську угоду, яка дозволила створити єдину зону, переміщення в якій може здійснюватися безперешкодно за умови отримання єдиної Шенгенської візи.
Таким чином, з моменту введення візового режиму відпала потреба в отриманні декількох віз для відвідування різних країн ЄС, що значно спростило порядок оформлення візової документації. Крім цього, Шенгенську візу можна оформляти в посольстві будь-якої країни, яка є учасницею Шенгенської угоди, а сам документ також надає можливість вільного в’їзду до держав, що уклали договір з країнами-учасницями, а саме Ватикан, Монако, Ліхтенштейн, Фарери, Гренландія та інші.

Власникові Шенгенської візи надається дозвіл на відвідування будь-якої держави, що ратифікувала Шенгенський договір, протягом 90 днів за одне півріччя. Однією з умов переміщення в рамках єдиної візової зони є правило першого в’їзду – перетин кордону має відбуватися на території країни, що видала відповідний документ. Винятком з цього правила може бути тільки факт транзитного пересування.

Види шенгенських віз

Можна виділити відразу два типи – однократна і багатократна. Одноразова наділяє свого власника правом відвідування тієї країни, візою якою він володіє. На даний вид віз також поширюється і правило першого відвідування. Таким чином, наш співвітчизник, оформляючи візу в посольстві Фінляндії, може перебувати не більше трьох місяців тільки на території даної держави. Багаторазова віза навпаки, надає можливість відвідування відразу декількох країн зони Шенгену протягом тривалого періоду від 30 до 90 днів раз на шість місяців. При цьому необхідно дотримуватися правила в’їзду на територію через країну, що видала вам паспорт.

У тому випадку, якщо ви плануєте залишатися на території тільки однієї країни, то найбільш раціональний варіантом є отримання внутрішньої візи даної держави. Для цього, в анкеті заявника слід вказувати про відсутність наміру виїзду з конкретної країни. Слід пам’ятати, що даний документ не дає дозволу на переміщення за межами приймаючої держави, а порушення даного правило тягне за собою депортацію і безстрокову заборону на отримання Шенгену.

Категорії віз, стандартизовані країнами-членами Євросоюзу

Існує категоризація віз (A, B, C і D), яка регулює порядок переміщення та перебування на території дії Шенгенського договору. До категорії А належить транзитна віза, що надає право на авіапереліт через територію держави, що дотримується виконання відповідного законодавства. Така категорія наділяє дозволом на перебування в спеціальній транзитній зоні аеропорту і забороною на будь-які пересування за її межами. Власник Шенгенської візи категорії В володіє можливістю перетину кордонів держави на шляху до іншої країни. У такому випадку допустимий час перебування в зоні транзиту становить не більше 5 днів. Категорія С свідчить про надання дозволу на неодноразовий в’їзд на територію дії візового режиму протягом 90 днів, протягом одного півріччя. У разі якщо дана віза була видана посольством держави, що не дотримується шенгенського законодавства повною мірою, ви можете прибувати тільки на території однієї країни. З квітня 2010 року, процес отримання візи категорії D (національна) також істотно спростив процес пересування – країною, котра в повному обсязі притримуэться Шенгенського законодавства, може надавати право на вільне проживання в рамках своїх кордонів і переміщення по всій Шенгенській зоні протягом трьох місяців.

Що потрібно для отримання Шенгенської візи?

Існуючий порядок отримання візи передбачає необхідний набір документів, а саме:

  • Закордонний паспорт (при наявності іншого чинного документ слід надавати обидва);
  • Фотографії формату 3,5 Х 4,5;
  • Копії всіх сторінок діючого паспорта;
  • Довідка, видана роботодавцем;
  • Анкетні дані;
  • Медичний поліс;
  • Набір документів, що підтверджують вашу фінансову стабільність.

У процесі підготовки до оформлення візи, слід враховувати не тільки базові правила, а й специфіку окремо взятих держав. Так, найбільш трудомістким процесом може виявитися отримання документа в посольстві Німеччини. Якщо ж ви твердо вирішили отримувати візу саме там, то готуйтеся до складання додаткового пакету документів. Даний процес може затягнутися на довгий час. Саме тому фахівці рекомендують не діяти самостійно і звертатися за допомогою до надійних компаній, що мають досвід роботи з подібною документацією.