Шенгенська мультивіза, як оформити?

Відмінності звичайної шенгенської візи від мультивізи

Оформлення мультивиз в шенгенські країни для українців
Число дозволених візитів в країну в візі впливає на її вид. Відповідно візи можуть бути однократними, або дворазовими, або ж мультивізами. З одноразовою візою у вас є можливість лише один раз відвідати країну за певний час. Відповідно з дворазовою візою – двічі. Мультивіза дає можливість відвідати певну країну, яка видала вам візу, необмежену кількість разів. Останню оформляють від половини року до п’яти років. З початком дії Європейського Візового Кодексу мультивізи оформляються консульствами все частіше.

Не слід ототожнювати коридор відкриття мультивізи і дозволений час перебування в країні. Наприклад, мультивіза на рік типу 365/180 в Іспанію дозволяє вам відвідувати країну безліч разів протягом року з можливістю знаходження не більш 180 днів у році, до того ж по 90 днів на кожні півроку.


Вартість шенгенских мультивіз

Країна Тип візи Необхідні документи Ціна
Литва
туризм
180/90 будь-який паспорт
  • Законрд. паспорт;
  • Ксерокопія укр. паспорта;
  • 2 фото 3,5×4,5;
  • Копія ІНН.
280€*
45/30 2-кратный въезд 140€*
1 рік будь-який паспорт 360€*
2 роки при наявності Литви 700€*
Литва
туризм

(подача в
Консульстві)
1 рік будь-який паспорт
  • Законрд. паспорт;
  • Ксерокопія укр. паспорта;
  • 2 фото 3,5×4,5;
  • Копія ІНН.
500€*
2 роки будь-який паспорт 750€*
3 роки будь-який паспорт 1000€*
5 років будь-який паспорт 1400€*
1 рік (діти до 12 років) 370€*
2 роки (діти до 12 років) 500€*
3 роки (діти до 12 років) 750€
5 років (діти до 12 років) 900€
1 рік (діти 12-16 років) 410€
2 роки (діти 12-16 років) 550€
3 роки (діти 12-16 років) 800€
5 років (діти 12-16 років) 950€
Литва
бізнес
180/90 їздженний паспорт
  • Законрд. паспорт;
  • Ксерокопія укр. паспорта;
  • 2 фото 3,5×4,5;
  • Копія ІНН.
295€*
180/90 чистий паспорт 310€*
360/90 їздженний паспорт 320€*
360/90 чистий паспорт 460€*
2 роки їздженний паспорт 580€*
2 роки чистий паспорт 740€*
3 роки їздженний паспорт 830€*
3 роки чистий паспорт 990€*
Угорщина
туризм
180/90 за наявності будь-якої Шенген візи
  • Закорд. паспорт;
  • Ксерокопія укр. паспорта;
  • 2 фото 3,5×4,5;
  • Справка з роботи;
  • Справка з банку;
  • Копія ІНН.
280€*
1 рік за наявності будь-якої Шенген візи 380€*
2 роки за наявності мультивізи 630€*
3 роки за наявності мультивізи 880€*
Польща
бізнес
1 рок за наявності мультивізи
  • Закорд. паспорт;
  • Ксерокопія укр. паспорта;
  • 2 фото 3,5×4,5.
380€*
2 роки за наявності мультивізи 530€*
Нідерланди
туризм
360/90 їздженний паспорт
  • Закорд. паспорт;
  • Ксерокопія укр. паспорта;
  • 2 фото 3,5×4,5;
  • Справка з роботи;
  • Справка з банку;
  • Копія ІНН.
320€*

* в вартість не включений візовий збір
* Термін оформлення 7-10 робочих днів


Оформлення шенгенської мультивізи


Переваги «шенгенської мультивізи» для українців

Шенгенська мультивіза дозволяє невичерпне число разів відвідувати будь-які держави учасниці Шенгенської угоди протягом певного часу.

Норми у використанні мультивізи

Про Шенген мультивізу можна тільки мріяти. З мультивізою ви перебуваєте в зоні угоди обумовлену кількість днів і робите безмежне число в’їздів, лімітованих «візовим коридором». Маючи мультивізу на півроку з коридором на 180 днів та знаходженням в 90 днів, в зоні дії Шенгену ви можете бути там протягом півроку тільки 90 днів. Ці три місяці ви маєте право розірвати на кілька турне або відряджень, проте щоб в сукупності час вашого перебування не перевищував цього періоду, тобто 90 днів. Не рекомендується виходити за межі встановленого коридору. До того ж, шенгенська мультивіза категорії С не дозволяє перебувати в зоні Шенгену більше 90 днів протягом одного півріччя. Відповідно, маючи відкриту річну шенген мультивізу на 180 днів з коридором на 360 днів, і ви використаєте в Шенгені 90 днів на півроку, чекаєте його завершення, і коли почнеться нове півріччя, маєте право знову рушити в країни Шенгену.

Як правильно від’їздити мультивізу в шенгенську зону

Правила перебування в шенгенських країнах
Шенгенська мультивіза оформляється з опорою на якусь країну. Ви можете навідуватися в ту чи іншу державу шенгенської угоди, проте не порушувати правил першого в’їзду і максимального часу перебування.

Наприклад, якщо ви змушені відправитися в Німеччину за дорученням, правильніше було б відкрити шенгенську мультивізу з співвіднесенням до Німеччини, в’їхати до Німеччини і найдовше пробути саме в Німеччині, однак паралельно ви можете собі дозволити попрямувати і в інші країни шенгенської домовленості.

Якщо бажання або необхідності перебувати в певній країні у вас відсутні, а ви змушені відправитися в кілька країн Шенгену, ви повинні визначити, з якої країни вам зручніше було б почати свою подорож, відкрити мультивізу з опорою на цю державу, і в’їхати в неї першу.

Порушення правил перебування в шенгенських країнах

Фактично норми знаходження в краях Шенгену часто порушуються, і візи відкриваються з прив’язкою на ті держави, в які оформити візу простіше.

Оформлення шенгенської мультивізи вимагає серйозного попереднього праці, буде потрібно багато сил і енергії, щоб зібрати великий комплект документів для подачі в консульство. Компоненти необхідного пакета можуть бути відсутніми у заявників, і такі документи доведеться збирати по державних установах самостійно.


Як отримати шенген мультивізу українцям

Мультивіза може бути різних видів в залежності від цілей поїздки:

  • для Туризму;
  • для Бізнес цілей;
  • Для візиту друзів і членів сім’ї;
  • Навчальна;
  • Робоча.

Дві останні порівнюються з видом на проживання. Кожна з шенгенських мультивіз вимагає виконання певних умов.

Додаткові умови для верифікації багаторазового в’їзду

Обов’язковою умовою в оформленні шенгенської мультивізи українцями є надання доказів необхідності багаторазового відвідування цієї країни. Верифікацією в цьому питанні вам послужить тільки ваша усна відповідь, тобто співробітники консульства просто запитають у вас, а ви має гідно і переконливо на це питання відповісти.

На який термін можна оформити шенгенську мультивізу

На який термін можна отримати шенген мультивізу
Мультивіза Шенгену діє до 5 років. Це її візовий коридор, тобто термін, протягом якого ви можете відвідувати шенгенську зону. Норми дії Шенгену забороняють перебувати весь цей період безвиїзно. За правилами шенгенської угоди ви залишаєтеся в державі тільки до половини терміну роботи вашої візи, до того ж мультивіза туристична дозволяє залишатися в країні не більше 90 днів. Півріччя відлічується з дня першого візиту в країну.

Умови отримання шенген мультивіз для українців

Плануючи відвідати кілька країн Європи, вибирайте консульство тієї держави, в якій залишитеся найдовше і, з якого почнете свою подорож, саме там і оформляйте вашу мультивізу. Це правило поширюється на всі країни Шенгену. Повернутися можна через будь-яку зручну вам країну. Продовжити подорож можна з будь-яких країн Європи, але почати слід з тієї, мультивіза яка у вас є.

Кожен із заявників ризикує отримати відмову в отриманні мультивізи. Тому рекомендується чітко слідувати правилам оформлення, уважно збирати документи, дорожити своєю візовою історією, щоб через неї вам не відмовили в візі, і виразно і послідовно планувати свій маршрут.

Для повної впевненості в отриманні мультивізи, звертайтеся до візового центру VISA OPTOM, який самостійно збере і оформить ваші папери.