Як не отримати відмову при оформленні шенгенської візи?

Досить велика кількість людей рано чи пізно стикається з проблемою відмови в отриманні шенгенської візи. Найчастіше подібна неприємність і зовсім може трапляється, коли маєш на руках всі квитки і навіть бронь в готелі. На жаль, багато хто з них помилково сприймають дану процедуру як якесь клеймо, яке закріплюється за ними в Шенгенській інформаційній системі і в майбутньому не дозволяє їм знову отримати відповідний документ. Однак варто зазначити, що подібні побоювання марні.


Так що ж собою являє відмова в шенгенській візі?

Відмова в отриманні віз для Українців

Найчастіше відмову в отриманні візи консульство розміщує у вигляді невеликого штампа на відповідній сторінці закордонного паспорта. У деяких випадках консульська установа також висилає лист заявнику з відмовою і аргументації причин, які спричинили таке рішення.


Які основні причини відмови в шенгенській візі?

Існує кілька найбільш поширених причин відмови у видачі даного документа, які ми розглянемо детальніше.

  1. Закінчення строку дії закордонного паспорта. Така ситуація може виникнути в разі, якщо термін дії ваших документів добігає кінця в найближчі кілька місяців після отримання візи. Щоб уникнути цієї ситуації, слід пам’ятати про вимогу більшості консульств Шенгенської зони, а саме: паспорт повинен бути дійсним протягом всього терміну дії візи і ще три місяці після її закінчення.
  2. Некоректно заповнена анкета. На жаль, подібна, здавалося б, банальна причина є однією з найпоширеніших. Завжди пам’ятайте про те, що всі дані, що вказуються в заяву на отримання візи повинні збігатися з відомостями зазначеними вами в закордонному паспорті і інших документах.
  3. Недолік будь-яких документів. Звичайна неуважність і забудькуватість заявника можуть зіграти з ним негарний жарт – консульство може вислати відмову в разі відсутності необхідних документів (номера страхового поліса, броні в готелі тощо.).
  4. Непідтверджена мета поїздки. Консульські установи нерідко займаються перевіркою мети поїздки, зазначеної в анкеті одержувача. Якщо ви отримали запрошення від родичів, які проживають в країні, що приймає, то консульство може зв’язатися з ними для отримання підтвердження вашої інформації. Також, може перевірятися і дійсність бронювання місця в готелі. Так, наприклад, ви можете отримати відмову, якщо мета вашого візиту в ту чи іншу країну не підтвердилася.
  5. Будь-які невідповідності в туристичному маршруті. З подібною проблемою найчастіше стикаються люди, щопланують відвідування відразу декількох країн Шенгенської зони. Слід пам’ятати, що в такому випадку необхідно отримувати візу в консульстві тієї країни, де ви пробудити найбільший період часу.
  6. Питання до фінансового само-забезпечення. Консульство будь-якої країни має право відмовити вам у разі, якщо не має на руках доказів вашої здатності самостійно забезпечувати себе житлом і засобами до проживання в іншій країні на період дії візи.
  7. Правопорушення. Дана причина є найбільш вагомою для відмови в отриманні документа. Подібне може статися, якщо ви порушували візовий режим, перебуваючи в країнах Шенгенської зони, або ж маєте непогашену заборгованість/штраф на території дії шенгенського законодавства.
  8. Підозра в еміграції. Дану причину можна також віднести в розділ найбільш «популярних». З чим же це пов’язано? Справа в тому, що більшість країн Шенгенської зони бояться напливу емігрантів та їх нелегального працевлаштування. Так що, якщо ви викликали подібні сумніви у візового офіцера, то швидше за все не зможете отримати бажану візу.
  9. Перетин кордонів країни, що не надавала вам візи. Така обставина не є офіційною причиною для відмови, проте все частіше практикується консульствами сусідніх країн. Так що пам’ятайте, що якщо ви отримуєте візу в тій чи іншій консульській установі, обов’язково починайте відвідування Європи із країни, що видала документ.
  10. Перевищення допустимого терміну перебування на території чинного візового режиму. Відмова з таким формулюванням може бути отриманий, якщо заявник провів на території тієї чи іншої країни з рок більше покладених 90 днів.